Дабо
В средата на селото се намира хълмът ДАБО, наречен така на вековния дъб, който расте на него. Дъбът е вписан в Регистъра на вековните дървета в България. Хълмът е своеобразно, символично средище, около което се е разпростряло селото. Вярва се, че Дабо е свързан с древната история и затова много иманяри са опитвали късмета си, като са копали там в търсене на съкровища .. за повече стъпете http://www.rudarci.com/node/532

Re:Дабо
Ооо тва както е до нас,ще взема да почна да копая,току виж ми се отворил късмета! хаха
Нищо не знаете :D
Не там е мястото където има злато.. може би някой ще намери това което мнозина търсят.. но не скоро, не и в този век! Не копай напразно, там няма нищо. Малцина знаят къде е златото, но то ако не беше тайна.. какво злато би било тогаваа ?? ;) :)))
Дабо
Разбрах, че няма злато, но бихте ли разказали повече за това място за разходки.Изгледи от него, наличие на пейки, алея, място за пикник и т.н.
Други места и маршрути около
Други места и маршрути около селото няма ли?
По пътя към Селимица е много
По пътя към Селимица е много яко,но само ако се ходи пеша.
Много приятна пътека за
Много приятна пътека за разходки също е Канала и пътеката успоредна на него(тя малко по-нагоре). До Канала се стига от няколко места-едното е от пречиствателната станция право нагоре и първата перпендикулярна пътека е той, съответно втората е другата за която говоря.
Може да се стигне и през ул. Кало или ул.Родопи- те се свързват (незнам чрез кои ул. точно ) и образуват нещо като дъга....от там при най-близката точка до гората си има алея, по която се стига до Канала. От тази страна се пада и един от заслоните- последно като ходих не беше затворен(с врати и прозорци и тн), но си има камина, пейки и тоалетна:))))))) Много е гот и в посока Су`а Кладница. Там направиха нов асфалтов път(мисля, че е вилна зона там) и се стига до една пътека(пътекище по-скоро) която води до Чуйпетлово. Целия маршрут е не повече от 4км(признавам си още не съм го ходила целия), но има страхотни покрити заслони (3 на брой, ако не ме лъже паметта).
Изобщо целия район е супер за туризъм-вярно още е малко дивичко, ама май в това му е чара!!